Călătorie prin trecut și prezent. Căsătoria și regimurile matrimoniale
HTML
PDF

Cuvinte cheie

căsătorie
logodnă
soți
drept roman
zestre
regim matrimonial

Rezumat

Căsătoria are cu siguranță o evoluție interesantă, pe alocuri chiar spectaculoasă. Această instituție, legată de cea a familiei, a jucat un rol important în societate de-a lungul evoluției umanității, de la un mijloc de protecție, la alianță, ajungând în timpurile noastre la o uniune consensuală bazată pe dragoste.

Societatea și căsătoria, așa cum vom vedea, au o dezvoltare paralelă[1] și orice schimbare în valorile societății umane determină și schimbări în definirea conceptelor de căsătorie și familie. Spre exemplu, scăderea dependenței femeii a avut un rol hotărâtor, aceastea participând moral și financiar la dezvoltarea vieții de cuplu. Schimbările în gestionarea vieții de familie de ordin cultural și ideologic ne aduc în timpurile noastre când se vorbește din ce în ce mai mult despre căsătoriile dintre persoanele de același sex.

Fie că evocăm date istorice sau reglementări juridice, fie că ne îndreptăm atenția spre religie, literatură sau artă, uniunea conjugală este sursa de inspirație care a dăinuit în timp.

[1] Familia este considerată societatea umană la scară redusă, în B.D. Moloman, L-C. Ureche, Noul Cod civil. Cartea a II - a. Despre familie. Art. 258-534, Ed. Universul Juridic, București, 2016, p. 27.

https://doi.org/10.24193/SUBBiur.65(2020).4.17
HTML
PDF