Interpretarea criminalistică și medico-legală a unor elemente materiale

Rezumat

În cursul lunii mai 2017, la Alba Iulia a avut loc Al Doilea  Seminar Profesional de Criminalistică. Acesta a devenit o tradiţie, îmbrăţişată de multe persoane. Evenimentul, departe de a putea fi considerat o conferinţă tipică, îşi demonstrează unicitatea şi nota modernă tocmai prin cadrul deschis al discuţiilor si ambianţa plăcută, oferita de oraşul Alba Iulia în care modernul şi istoria se îmbină perfect.

Tema aleasa de aceasta data a fost „Interpretarea Criminalistică şi Medico Legală a unor elemente materiale”. În organizarea seminarului au fost implicate instituţii de renume în domeniul juridic, precum: Societatea Română de Criminologie, Criminalistică şi Ştiinţe Penitenciare (Filiala Transilvania), International Police Asociation Secţia Română, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. Pe lângă acestea, au participat ca instituţii partenere : Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel ALBA, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel CLUJ, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti, Universitatea din Bucureşti-Facultatea de Drept şi Centrul Naţional de Expertize Judiciare din Chişinău, Rep. Moldova.

Seminarul a avut loc în sala de conferinţe a Hotelului „Parc” din Alba Iulia, unde participanţii au avut parte de o primire ospitalieră, un mediu confortabil, propice implicării acestora în discuţiile ce au urmat prelegerilor magistrale. Deşi s-ar putea crede că acest eveniment a fost destinat exclusiv profesioniştilor din domeniul expertizelor criminalistice sau din cel al medicinii legale, temele propuse spre dezbatere au prezentat o doză de interes pentru cele mai diverse nivele de pregătire: în sală au fost şi masteranzi ai Facultăţilor de Drept Cluj Napoca, Alba Iulia şi a celei de Psihologie din Bucureşti. Seminarul a avut invitaţi de renume, atât la nivel naţional, cât şi internaţional: Prof.univ.dr. Emilian Stancu, Prof.univ.dr. Augustin Lazăr, Prof.univ.dr. Valentin Iftenie, Av.dr. Mihai Baco (Vicepreşedinte al Uniunii Europene a Barourilor), Prof.univ.dr. Vicenzo Tarantino (Italia), Elio Carlos Tarantino Mendoza Garofani (Italia),  Prof.dr.hab. Maciej Szostak (Polonia), Dr. Rafal Ciesla, Dr. Grzegorz Ruszek (Polonia) şi ai Academniei Forţelor de Poliţie din Ungaria. Prelegerile au fost realizate în italiană, engleză şi română, participanţii beneficiind de traducere simultană.

PDF
HTML
PDF (English)
HTML (English)