Rezumat
Prezentul articol urmărește să prezinte modalitatea în care are loc executarea silită a bunurilor cu detinația de obiect de cult.
Potrivit art. 27 alin 2 al Legii 489/2006 bunurile sacre, respectiv cele afectate direct și exclusiv cultului, stabilite conform statutelor proprii în conformitate cu tradiția și practicile fiecărui cult, dobândite cu titlu, sunt insesizabile și imprescriptibile și pot fi înstrăinate doar în condițiile statutare specifice fiecărui cult.
Suntem de părere că ar trebui făcută o distincție între modalitatea de executare silită indirectă sub forma urmăririi mobiliare - sechestrarea și vânzarea la licitație publică a bunurilor mobile și urmărirea imobiliară - vânzarea la licitație publică și adjudecarea imobilelor și modalitatea de executare silită directă - sub forma predării silite a bunurilor mobile și predării silite a bunurilor imobile.
În cazul modalității de executare silită indirectă, a bunurilor sacre, acestea fiind insesizabile, nu pot face obiectul executării silite.
În cazul modalității de executare silită directă, prin predarea silită a bunurilor mobile și predarea silită a bunurilor imobile, a bunurilor sacre, apreciem că acestea nu sunt insesizabile și pot face obiectul executării silite directe, în ipoteza în care au fost confiscate în mod abuziv de stat în perioada 1940-1989, sau în cazul în care au fost preluate fără titlu.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.