Dobânda penalizatoare în cazul răspunderii delictuale. Decizia civilă nr. 1798/2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție

Résumé

Studiul de față analizează Decizia civilă nr. 1798/2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă, având ca obiect principal pretenția reclamantei de a obține dobândă legală penalizatoare aplicată unor despăgubiri stabilite printr-o altă hotărâre, pentru o faptă delictuală. Problema care s-a pus a fost a știi din ce moment curg penalitățile: de la data introducerii acțiunii în răspundere delictuală sau de la data rămânerii hotărârii definitive a hotărârii aferente? Discuția este relevantă, întrucât dintr-o inerție practică unele instanțe de judecată obligă persoana care răspunde delictual la plata dobânzii legale penalizatoare de la data sesizării instanței și până la plata efectivă. Este aceasta din urmă o soluție corectă? Vom încerca să răspundem la această întrebare analizând starea de fapt reținută în cauză, soluția instanței și prezentând o viziune proprie asupra problemei.

https://doi.org/10.24193/SUBBiur.68(2023).3.4
PDF (Română)
HTML (Română)

Références

LEȘ, Ioan (coord.), Tratat de drept procesual civil, vol. II, Ed. Universul Juridic, București, 2015.

Minuta întâlnirii președințiilor secțiilor specializate ale ICCJ și ale curților de apel, Constanța, 16-17 septembrie 2021, online: https://inm-lex.ro/wp-content/uploads/2023/01/Minuta-intalnire-practica-neunitara-litigii-cu-profesionisti-_-Constanta-16_17_09_2021_site.pdf.

NESTOR, Raul Alexandru, Momentul de la care este datorată dobânda legală corespunzătoare cheltuielilor făcute cu spitalizarea victimei unui accident rutier, publicat în 3 ianuarie 2023, online:https://www.juridice.ro/681244/momentul-de-la-care-este-datorata-dobanda-legala-corespunzatoare-cheltuielilor-facute-cu-spitalizarea-victimei-unui-eveniment-rutier.html.

POP, Liviu, POPA, Ionuț Florin, VIDU, Stelian Ioan, Tratat elementar de drept civil. Obligațiile, Ed. Universul Juridic, București, 2012.

TERRÉ, François, SIMLER, Philippe, LEQUETTE, Yves, Droit civil. Les obligations, Ed. Dalloz, Paris, 2013.

VASILESCU, Paul, Drept civil. Obligații, Ed. Hamangiu, București, 2012.

Creative Commons License

Ce travail est disponible sous licence Creative Commons Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International.