Facultatea de Drept anunță deschiderea selecției pentru echipa de studenți care va participa la concursul de drept fiscal GTTC Universities Competition VIII (Passive Income).
Ne face plăcere să reamintim, cu această ocazie, o performanță deosebită a studenților Facultății de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: La concursul "GTTC Universities Project VII: Scope and Framework 2022 - 2023" la prima sa participare, echipa Facultății de Drept din Cluj a obținut poziția a șasea în clasamentul mondial final.
Această poziție a fost mai mult decât meritorie, în condițiile în care la concurs participă constant universități din peste 30 de țări, unele cu puternice centre de cercetare în materia dreptul fiscal internațional. De exemplu, în anii anteriori competiția a fost câștigată de Institutul Brazilian de Drept Fiscal (2022), Universitatea din Stockholm, Suedia (2021), Universitatea din Cape Town, Africa de Sud (2017, 2020), O.P. Jindal Global University India (2019) și Universitatea McGill Canada (2018). De asemenea, trebuie precizat că în 2023 echipele care s-au calificat în finală au fost cele din Brazilia, China, Finlanda și Olanda, succesul revenind echipei din China.
Echipa Facultății de Drept a fost compusă din: Tudor-Sergiu Pilcă (anul IV), Miruna-Cristina Aruxandrei (anul IV), Luca-Ion Frasîn (anul IV) și Anamaria-Raluca Tripon (anul III) și coordonată de conf. univ. dr. Cosmin Flavius Costaș.
Cu titlu informativ, câteva detalii despre competiție:
- În 2014, prestigiosul International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) a lansat proiectul Global Tax Treaty Commentaries (GTTC), primul comentariu global digital destinat să acorde asistență pentru analiza convențiilor fiscale internaționale.
- Practic, această publicație furnizează o analiză de detaliu a convențiilor model OCDE și ONU și, în plus, capitole dedicate altor chestiuni precum interpretarea convențiilor fiscale internaționale și evaziunea fiscală. Fiecare capitol presupune o analiză de detaliu, semnată de autori de prestigiu din dreptul fiscal internațional, bazată pe experiența practică în aplicarea tratatelor.
- Scopul GTTC Universities Project este acela de a implica echipe ale Universităților la nivel mondial în studiul empiric al convențiilor fiscale internaționale. Memoriile acestor Universități sunt puse la dispoziția autorilor comentariilor, care pot să își îmbunătățească apoi comentariile prin valorificarea acestor cercetări.
- Fiecare echipă acceptată în competiție, compusă din 3-4 studenți și 1-2 profesori coordonatori, trebuie să redacteze un memoriu de cel mult 40 de pagini pe o temă impusă, răspunzând unor întrebări specifice.
- Dintre echipele participante, în urma analizei memoriilor, sunt selectate trei sau patru echipe care să își prezinte memoriile în finală.
Pentru ediția a VIII-a a GTTC Universities Competition, detaliile se pot găsi în documentul atașat. Cei interesați sunt rugați să iasă din pasivitate și, printr-un e-mail transmis la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., să își exprime această intenție.