Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Anulare hotărâre de declarare judecătorească a morții. Unde, cum, când?

Nota de sinteză 3 Anulare hotărâre de declarare judecătorească a morții. Unde, cum, când?

Introducere

O dată pronunțată o hotărâre de declarare judecătorească a morții, se instituie două prezumții legale: cum că persoana declarată moartă a trăit până în momentul consemnat în hotărâre ca fiind cel al morții și a doua, cum că a decedat în acel moment (art. 92 alin. (1) C.civ.).

Cu toate acestea, prezumția este relativă, la reapariția celui dispărut, efectele hotărârii de declarare judecătorească a morții vor trebui înlăturate întrucât nu corespund realității (art. 54 C.civ.). De aceea, cel reapărut are posibilitatea de a solicita anularea hotărârii de declarare judecătorească a morții.

Unde?

Regula este că cererea de declarare judecătorească a morții se introduce la instanța care a pronunțat hotărârea, indiferent dacă aceasta este cea de la locul ultimului domiciliu din țară a celui dispărut ori cea de la locul producerii evenimentului când decesul „sigur” s-a produs, dar cadavrul nu poate fi găsit sau identificat.

Care este instanța care a pronunțat hotărârea?

Instanța care pronunță hotărârea are grijă, conform art. 947 alin. (1) C.p.civ. ca dispozitivul hotărârii de declarare a morții rămase definitivă să fie afișat, timp de două luni, la sediul acelei instanțe şi al primăriei comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București, în a cărei rază teritorială a avut ultimul domiciliu cunoscut cel declarat mort, precum şi la acest domiciliu.

În lipsa hotărârii, cel reapărut se poate ghida după regulile de competență ale instanțelor române:

Competența instanței în pronunțarea măsurii de declarare judecătorească a morții:

Competența materială aparține judecătoriei (art. 94 alin. (1) lit. i) C.p.civ.) teritorial, judecătoria de la ultimul domiciliu al celui dispărut.

Deși hotărârea poate fi pronunțată, în cazul special descris de art. 50 alin. (3) C.civ. de instanța de la locul unde a avut loc evenimentul (art. 948 alin. (1) C.p.civ.) care a condus la certitudinea decesului persoanei, cererea de anulare a hotărârii de declarare judecătorească a morții va trebui depusă la acea instanță.

În cel din urmă caz, cel interesat poate cere detalii de la SCLEP de la domiciliul său, întrucât hotărârea s-a comunicat și acestui serviciu.

Cum?

Cererea de anulare a hotărârii de declarare judecătorească a morții trebuie să conțină toate mențiunile de formă cerute unei cereri adresate instanței (art. 148 C.p.civ. ș.urm.). Ea nu este scutită de taxă judiciară de timbru, fiind o cerere neevaluabilă în bani, se a taxa cu 20 de lei cf. art. 6 alin. (4) OG: 80/2013.

Când?

Cererea poate fi depusă oricând după reapariția persoanei declarate judecătoresc ca fiind moartă. Cercetarea în fața instanței este necesară stabilirii identității acestuia, bunurile sale fiindu-i restituite (dacă nu i se restituie benevol) doar ca urmare a rămânerii definitive a hotărârii de anulare și la cererea celui reapărut. Tot din acel moment se va „reactiva” căsătoria sa, dacă este cazul, și va beneficia din nou de toate drepturile ce i se cuvin în raporturile cu statul (pensie, ajutoare sociale etc.).

 

Prezenta opinie a fost redactată de Asist. Univ. Dr. Dorin Jorea, consilier în informare în cadrul Centrului CDJAC din Cluj-Napoca.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11