Evenimente

Evenimentele organizate de facultatea noastră sau la care facultatea este reprezentată.

Cluj Tax ForumAvem plăcerea de a vă anunţa organizarea celei de-a doua ediţii a conferinţei de drept fiscal Cluj Tax Forum, la data de 8 aprilie 2017, la Cluj-Napoca. Cele mai importante detalii sunt prezentate în continuare.

DATA ŞI LOCAŢIA CONFERINŢEI: 8 aprilie 2017, Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca (one-day event)

KEYNOTE SPEAKERS: Angelo MARLETTA (Facultatea de Drept, Economie şi Finanţe, Universitatea din Luxemburg): Principiul ne bis in idem în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene / Ne bis in idem principle in the case-law of the European Court of Human Rights and the Court of Justice of the European Union; Bart PEETERS (Facultatea de Drept, Universitatea din Gent): Acţiuni recente împotriva evaziunii fiscale dintr-o perspectivă naţională, europeană şi internaţională: iniţiative divergente sau complementare? / Recent Actions Against Tax Avoidance from a Domestic, European and International Perspective: Conflicting or Complementing Initiatives?

SPEAKERS: Radu CHIRIŢĂ (Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca): ANAF centrează, specialistul ANAF dă cu capul. Rolul specialistului antifraudă din cadrul parchetelor în dosarele penal-fiscale; Septimiu PUŢ (Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca): Jocul procedurilor în materia inspecţiilor fiscale privind TVA; Cosmin COSTAŞ, Daniel NIŢU (Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca): Timpul care nu mai are infinită răbdare sau vremea reformei Legii evaziunii fiscale; Ciprian PĂUN (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca): Jurisprudenţa românească în materia evaziunii fiscale are nevoie de un „catalizator PPUH"

BINE DE ŞTIUT: Pentru prezentările în limba engleză se asigură traducerea simultană în limba română.

DETALII PARTICIPARE:

1. Rezervările pentru participarea la conferinţă se fac prin intermediul unui Event Organizer al conferinţei, societatea Royal Events SRL din Cluj-Napoca. Event Organizer-ul asigură secretariatul conferinţei, gestionează procedura de înscriere la conferinţă, încasează taxa de participare la conferinţă şi poate asigura asistenţă turistică pentru transport/cazare, pentru participanţii externi. Date contact: Royal Events SRL, Str. Napoca, nr. 5, ap. 2, Cluj-Napoca, judeţul Cluj; telefon: 0264.591359, 0742.027031; e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

2. Taxa de participare este de 200 RON şi se achită în contul deschis pentru societatea Royal Events SRL la ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti, cont bancar RO14 INGB 0000 9999 0169 1466, cu menţiunea „Taxă participare Cluj Tax Forum 8.04.2017". Participanţii care, din raţiuni fiscale, au nevoie de o factură pentru plata taxei de participare sunt rugaţi să o solicite înainte de efectuarea plăţii. Taxa de participare permite accesul la toate lucrările conferinţei şi la mapa conferinţei şi acoperă masa de prânz şi degustarea de vin de la finalul conferinţei.

3. Conferința este organizată în parteneriat cu Baroul Cluj şi INPPA – Centrul Teritorial Cluj-Napoca şi va fi acreditată de Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.

Attachments:
Download this file (Program conferinta Cluj Tax Forum  8.04.2017.pdf)Programul conferinţei[ ]546 kB

FACULTATEA DE DREPT A UNIVERSITĂȚII BABEȘ-BOLYAI

BAROUL CLUJ

INPPA – CENTRUL TERITORIAL CLUJ

în colaborare cu Editura Hamangiu

 

Vă invită la Conferinţa de drept penal şi drept procesual penal

„Codurile penale la trei ani de la intrarea în vigoare"

3-4 martie 2017, Cluj-Napoca

Evenimentul va avea loc la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, iar prelegerile vor fi susţinute de cadre universitare şi practicieni de prestigiu.

Au confirmat participarea la conferinţă următorii speakeri: prof. univ. dr. Tudorel Toader – Facultatea de Drept, Universitatea Al.I. Cuza Iaşi; prof. univ. dr. Viorel Paşca – Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timişoara; prof. univ. dr. Gheorghiţă Mateuţ – Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca; prof. univ. dr. Valerian Cioclei – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti; prof. univ. dr. Lavinia Lefterache – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, judecător Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; prof. univ. dr. Cristina Rotaru – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, judecător Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; prof. univ. dr. Florin Streteanu – Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca; conf. univ. dr. Andrei Zarafiu – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti; conf. univ. dr. Sergiu Bogdan – Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca; conf. univ. dr. Radu Chiriţă – Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca; lect. univ. dr. Daniel Atasiei – Facultatea de Drept, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi; lect. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti; lect. univ. dr. Daniel Niţu – Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca; dr. Călin Budişan – avocat, Baroul Cluj, lector INPPA; dr. Mihai Udroiu – judecător, Curtea de Apel Oradea; Georgina Bodoroncea – procuror, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Irina Kuglay – procuror, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Temele conferinței:

Prof. univ. dr. Tudorel Toader – Constituţionalitatea normelor penale şi procesual penale

Prof. univ. dr. Viorel Paşca – De la previzibilitatea legii penale la previzibilitatea practicii judiciare

Prof. univ. dr. Gheorghiţă Mateuţ – Remedii ale judecăţii în lipsa inculpatului în actualul Cod de procedură penală

Prof. univ. dr. Valerian Cioclei – Despre dezlegarea unor chestiuni în materie penală

Prof. univ. dr. Lavinia Lefterache – Interpretarea noţiunilor de faptă care nu este prevăzută de legea penală şi de pedeapsă în alte limite decât cele prevăzute de lege, în calea extraordinară de atac a recursului în casaţie

Prof. univ. dr. Cristina Rotaru – Asemănări şi deosebiri între darea de mită – luarea de mită şi cumpărarea de influenţă – traficul de influenţă

Prof. univ. dr. Florin Streteanu – Câteva aspecte privind prescripţia răspunderii penale

Conf. univ. dr. Andrei Zarafiu – Analiza unor probleme actuale şi controversate privind camera preliminară

Conf. univ. dr. Sergiu Bogdan – Abuzul în serviciu sau ce-am avut şi ce-am pierdut

Conf. univ. dr. Radu Chiriţă – Despre caracterul facultativ al legii

Lect. univ. dr. Daniel Atasiei – Motive şi laitmotive în invocarea pericolului pentru ordinea publică pentru solicitarea de arestare preventivă

Lect. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir – Aplicarea legii insolvenței în procesele penale

Lect. univ. dr. Daniel Niţu – Confiscarea extinsă. Confiscarea specială

Avocat dr. Călin Budișan – Concilierea dintre luarea măsurilor preventive şi recunoaşterea prezumţiei de nevinovăţie

Judecător dr. Mihai Udroiu – Cum poate fi atins standardul probei dincolo de orice îndoială rezonabilă

Procuror Georgina Bodoroncea – Abuzul în serviciu – infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie

Procuror Irina Kuglay – Restituirea cauzei la parchet pentru neregularitatea rechizitoriului

COMUNICAT

Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, alăturându-se poziției exprimate deja de Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, dezaprobă cu fermitate adoptarea Ordonanței de Urgență nr.13/2017 pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Chiar dacă utilizarea nejustificată a ordonanțelor de urgență, inclusiv în materie penală, a caracterizat activitatea tuturor guvernelor din ultimele două decenii, adoptarea, în condițiile cunoscute, a respectivei ordonanțe, se situează dincolo de orice limită tolerabilă a acestei practici. Dezincriminarea – totală sau parțială – pe calea ordonanței de urgență, în absența unei dezbateri publice reale, cu implicarea practicienilor, a mediului academic și a societății civile, a unor fapte care au generat o cazuistică bogată și complexă este un procedeu inacceptabil într-un stat de drept. Subliniem că dezincriminarea statornicită printr-o ordonanță de urgență are caracter ireversibil în privința tuturor faptelor comise până la intrarea sa în vigoare, lipsind de orice efecte, în privința respectivelor fapte, atât controlul parlamentar, cât și controlul de constituționalitate exercitat a posteriori. Tocmai de aceea, alegerea de a renunța la protecția penală asociată unor valori sociale, sau de a restrânge această protecție, nu poate fi făcută, într-un stat de drept, decât de către Parlament, ca organ reprezentativ suprem al națiunii.

În egală măsură, maniera de adoptare și conținutul acestui act normativ creează suspiciunea că dispozițiile sale au fost creionate spre a răspunde intereselor unui cerc restrâns de decidenți politici și nicidecum unei nevoi sociale, demers care nu se înscrie nici în litera și nici în spiritul unei Constituții care proclamă supremația legii și egalitatea cetățenilor în fața acesteia.

Prof. univ. dr. Florin Streteanu
Decan

Attachments:
Download this file (Comunicat OUG 13 din 2017.pdf)Comunicat OUG 13 din 2017.pdf[ ]66 kB

trocsanyi2Excelența sa, prof. dr. László Trócsányi, Ministrul Justiției din Ungaria, va susține conferința cu tema: Le processus d'intégration européenne: l'exemple hongrois.

Conferința va avea loc vineri, 25 noiembrie 2016, ora 10, sala 113, et. 1, clădirea Facultății de Drept, str. Avram Iancu, nr. 11. 

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11