Evenimente

Evenimentele organizate de facultatea noastră sau la care facultatea este reprezentată.

COMUNICAT

Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, alăturându-se poziției exprimate deja de Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, dezaprobă cu fermitate adoptarea Ordonanței de Urgență nr.13/2017 pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Chiar dacă utilizarea nejustificată a ordonanțelor de urgență, inclusiv în materie penală, a caracterizat activitatea tuturor guvernelor din ultimele două decenii, adoptarea, în condițiile cunoscute, a respectivei ordonanțe, se situează dincolo de orice limită tolerabilă a acestei practici. Dezincriminarea – totală sau parțială – pe calea ordonanței de urgență, în absența unei dezbateri publice reale, cu implicarea practicienilor, a mediului academic și a societății civile, a unor fapte care au generat o cazuistică bogată și complexă este un procedeu inacceptabil într-un stat de drept. Subliniem că dezincriminarea statornicită printr-o ordonanță de urgență are caracter ireversibil în privința tuturor faptelor comise până la intrarea sa în vigoare, lipsind de orice efecte, în privința respectivelor fapte, atât controlul parlamentar, cât și controlul de constituționalitate exercitat a posteriori. Tocmai de aceea, alegerea de a renunța la protecția penală asociată unor valori sociale, sau de a restrânge această protecție, nu poate fi făcută, într-un stat de drept, decât de către Parlament, ca organ reprezentativ suprem al națiunii.

În egală măsură, maniera de adoptare și conținutul acestui act normativ creează suspiciunea că dispozițiile sale au fost creionate spre a răspunde intereselor unui cerc restrâns de decidenți politici și nicidecum unei nevoi sociale, demers care nu se înscrie nici în litera și nici în spiritul unei Constituții care proclamă supremația legii și egalitatea cetățenilor în fața acesteia.

Prof. univ. dr. Florin Streteanu
Decan

Attachments:
Download this file (Comunicat OUG 13 din 2017.pdf)Comunicat OUG 13 din 2017.pdf[ ]66 kB

trocsanyi2Excelența sa, prof. dr. László Trócsányi, Ministrul Justiției din Ungaria, va susține conferința cu tema: Le processus d'intégration européenne: l'exemple hongrois.

Conferința va avea loc vineri, 25 noiembrie 2016, ora 10, sala 113, et. 1, clădirea Facultății de Drept, str. Avram Iancu, nr. 11. 

Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, are plăcerea şi onoarea de a anunţa primirea în rândul membrilor corespondenţi ai Academiei Române, secţia de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologie a distinsului profesor emerit Liviu Pop, membru al comunităţii academice a Facultăţii noastre. 

Îl felicităm din toată inima pentru recunoaşterea valorii activităţii sale de cercetare la cel mai înalt nivel academic.

Conducerea Facultatii de Drept impreuna cu Consiliul Studentilor si ELSA Cluj Napoca va invita joi, 7 aprilie, sa participati la următoarea prezentare din cadrul proiectului "Saptamana Carierei".

Invitații nostri din aceasta săptămână, cei de la societatea de avocatura Bulboaca si Asociații din Bucuresti, ne vor prezenta echipa, domeniile de practica, ne vor spune ce inseamna sa fii avocat in domeniul business si de asemenea ne vor prezenta ofertele de internship si cele de angajare.

Va așteptăm la prezentare joi, 7 aprilie, începând cu ora 12 în Amfiteatrul A. Ionascu.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11