Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Cine și cum răspunde pentru prejudiciile cauzate de incapabili?

Prin persoană încapabilă înțelegem persoana fizică plasată sub un regim de ocrotire din perspectiva capacității de exercițiu. Aceasta este fie o persoană lipsită de capacitate de exercițiu, fie o persoană cu capacitate de exercițiu restrânsă.

Incapacitatea de exercițiu nu influențează aptitudinea persoanei de a răspunde pentru prejudiciile create prin faptele juridice ilicite. Cu toate acestea, legea instituie două prezumții în cazul minorilor și interzișilor judecătoresc. Minorul cu vârsta sub 14 ani și interzisul judecătoresc sunt prezumați a nu avea discernământ, proba contrară, administrată de reclamant, putând conduce la stabilirea existenței acestei stări de fapt și ca urmare, la antrenarea răspunderii personale a acestor persoane. În mod subsidiar, persoanele lipsite de discernământ la data săvârșirii faptei vor putea fi ținute la plata  unei despăgubiri echitabile, cf. art. 1368 C.civ., ori de câte ori nu se va putea antrena răspunderea celor 

Răspunderea altor persoane pentru faptele celor lipsiți de discernământ

Este reglementată de art. 1372 C.civ. în conformitate cu care cei care în temeiul legii, al unui contract ori al unei hotărâri judecătorești este obligat să supravegheze un minor sau o altă persoană pusă sub interdicție, răspunde de prejudiciul cauzat altuia de către acesta din urmă cu excepția situației în care dovedește că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă. (alin. 3) care agravează situația la final în cazul părinților sau tutorelui unui minor.

Răspunderea obiectivă pentru fapta altuia nu se angajează dacă cel pentru care se răspunde nu este fie minor fie pus sub interdicție judecătorească, în acest din urmă caz, hotărârea de punere sub interdicție trebuie să fi rămas definitivă la data săvârșirii faptei ilicite. Pentru nebunul nepus sub interdicție nu se angajarează o astfel de răspundere Persoana responsabilă civilmente, în cazul incapabililor minori sunt părinții ce vor fi ținuți în solidar la repararea prejudiciului. În cazul interzisului judecătoresc, tutorele și tutorele provizoriu au statut similar, dar curatorul special nu va răspunde pentru fapta interzisului decât dacă are funcție de tutore provizoriu în cadrul tutelei. Totodată cei care, de exemplu, și-au asumat contractual supravegherea incapabilului, vor răspunde de prejudiciul cauzat de acesta în cazul în care s-a produs în timp ce se aflau sub supravegherea lor (art. 1374 C.civ.) cu excepția situației în care vor dovedi că nu au putut împiedica fapta prejudiciabilă (art. 1372 alin. (3) C.cov.). Totodată răspunderea comitentului pentru fapta minorului înlătură răspunderea părinților. (art. 1373 alin. (3).

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11