Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Cumpărarea de bunuri online de către minori. Valabilitatea actelor

Contractele electronice sunt doar contracte încheiate printr-o tehnică de contractare specială, mediul on-line nu schimbă natura juridică a acestora. De aceea, un contract de achizițioanre de bunuri on-line rămâne un contract al cărui obiect este vânzarea.

Condițiile esențiale de validitate a acestor contracte sunt identice cu cele solicitate de art. 1179 C.civ. în cazul contractelor încheiate prin mijloace tradiționale.

În ceea ce privește condiția capacității. aceasta se verifică prin raportare la regulile regimului de ocrotire al minorului în cauză.

Dacă este aplicabilă legea română, minorii sub 14 ani și cei peste 14 ani, pot încheia valid „acte de dispoziție de mică valoare cu caracter curent și care se execută la data încheierii lor.” Posibilitatea încheierii acestor acte este precizată expres în cadrul regimului de ocrotire fie la art. 41 alin. (3) C.civ., fie la art. 43 alin. (3) C.civ.

Calificarea juridică a contractului de vânzare de bunuri on-line

Pentru a fi valid din perspectiva capacității, contractul prin care minorul achiziționază diferite bunuri on-line trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

- mica valoare (prin raportare la patrimoniul minorului)

- caracterul curent (prin raportare la ceea ce societatea consideră curent în cazul grupului de vârstă din care face parte minorul și prin raportare la situația concretă a acestuia).

- executarea la data încheierii actului în ceea ce privește obligația miorului, prin care trebuie să înțelegem că minorul își asumă o obligație unică. Reperul este clasificarea actelor în categoria doctrinară a actelor cu executare instantanee (prestație unică) vs. acte cu executare succesivă (prestații successive).

Instanța legal investită cu soluționarea unei cereri de anulare a actului juridic trebuie să pună în discuția părților caracterul de contract cotidian al actului de achiziție on-line. Revine reclamantului sarcina de a proba că nu sunt îndeplinite cerințele pentru ca respectivul contract să fie considerat cotidian.

Miza practică:

exercitarea acțiunii în anulare este mai avantajoasă atunci când s-a scurs termenul de retragere a consimțământului în contractele încheiate la distanță (temporală a cocontractanților) sau când nu există un asemenea termen datorită naturii bunului/serviciului achiziționat prin mijloace electronice.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11