Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Încălcarea dreptului la onoare al minorului prin ridiculizarea acestuia online. Mijloace juridice de apărare

Introducere:

Dreptul la demintate, (art. 72 C.civ.) permite oricărei personae fizice să obțină concursul forței de constrângere a statului ori de câte ori acesteia i-au fost aduse atingeri nelegitime asupra onoarei sau reputației sale.

Persoana fizică în cauză are posibilitatea legală de a vedea înlăturate, pe de o parte, atingerile aduse dreptului său nepatrimonial și, pe de cealaltă parte, reparate prejudiciile patrimoniale sau nepatrimoniale cauzate prin atingerea adusă dreptului său nepatrimonial. În acest din urmă caz, un alt drept, la reparație se naște la data săvârșirii faptei juridice ilicite care a adus atingere dreptului la demnitate al persoanei.

În ceea ce privește înlăturarea atingerilor aduse dreptului, ca mijloace de apărare nepatrimoniale, Codul civil permite persoanei interesate să solicite în instanță trei remedii distincte, circumstanțiate de contextul încălcării dreptului: dacă acesta este iminent, în curs de realizare sau încălcarea dreptului s-a realizat dar tulburarea subzistă.

Astfel, în baza art. 253 alin. (1) lit. a)-c), C.civ. cel interest poate obține apărarea dreptului său și o hotărâre prin care să se dispună, după caz: interzicerea săvârșirii faptei, dacă aceasta este iminentă; încetarea încălcării și interzicearea ei pentru viitor, dacă aceasta este în curs sau constatarea caracterului ilicit al încălcării.

Apărarea dreptului nepatrimonial:

În situația dată, fiind vorba de încălcarea dreptului la onoare prin ridiculizarea unei persoane, sunt incidente și dispozițiile art. 253 alin. (2) C.civ. care înlătură posibilitatea unei acțiuni preventive. Dacă încălcarea a avut loc, și nu poate fi considerată legitimă (s-a realizat cu consimțământul persoanei sau sunt respectate limitele instituite de art. 75 C.civ.), instanța poate fi sesizată în vederea pronunțării unei hotărâri fondate pe art. 253 alin. (1) lit. b) sau c).

În ceea ce privește restabilirea dreptului atins, mai multe mijloace nepatrimoniale sunt furnizate persoanei, conform art. 253 alin. (3) C.civ.

În apărarea dreptului nepatrimonial la demnitate, nu este necesară probarea existenței vreunui prejudiciu sau a unei culpe, mijloacele de apărare excedează sfera răspunderii delictuale sau contractuale.

Calitatea procesuală

Fiind vorba de un minor, calitatea procesuală activă va aparține mereu acestuia însă se va recurge fie la reprezentarea sa de către reprezentantul său legal (dacă minorul este mai mic de 14 ani sau interzis judecătoresc), fie la asistarea lui de către ocrotitor (minorul peste 14 ani, cu capacitate de exercițiu restrânsă) (art. 57 alin. (2) C.p.civ.). Dacă minorul dobândește capacitatea deplină de exercițiu, va putea sta singur în judecată și tot astfel formula acțiunea.

Instanța competentă:

Competența materială este dezbătută în practică. Majoritatea opiniilor și a instanțelor consideră că competența ar reveni judecătoriei, cerea de apărarea a drepturilor nepatrimoniale încadrându-se pe dispozițiile art. 94 alin. (1) lit. h).

Competența teritorială revine instanței de la domiciliul pârâtului (art. 107 alin. (1) C.p.civ.).

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11