Legislație
Recomandarea Comisiei din 27 noiembrie 2013 privind garanțiile procedurale pentru persoanele vulnerabile suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale
Sinteză
Recomandarea urmărește să consolideze drepturile procedurale ale persoanelor suspectate sau acuzate care nu sunt capabile să înțeleagă sau să participe în mod efectiv la procedurile penale din cauza vârstei, a stării psihice sau fizice sau a unui handicap (persoane vulnerabile). Aceasta se aplică, de asemenea, persoanelor supuse procedurilor mandatului european de arestare.
Identificarea persoanelor vulnerabile
Persoanele vulnerabile ar trebui să fie identificate ca atare cu promptitudine. După o evaluare inițială efectuată de autoritățile de asigurare a respectării legii sau autoritățile judiciare, un expert medical independent va determina gradul lor de vulnerabilitate, nevoile lor specifice și caracterul adecvat al măsurilor luate sau preconizate împotriva acestora.
Drepturile persoanelor vulnerabile
- Persoanele vulnerabile nu ar trebui să fie supuse niciunei discriminări atunci când își exercită drepturile procedurale.
- Persoanelor cu tulburări mintale sau dizabilități fizice/senzoriale grave trebuie să li se aplice prezumția de vulnerabilitate.
- Persoanele vulnerabile și reprezentantul legal al acestora (de exemplu, un tutore numit de o instanță) sau un adult competent (de exemplu, o rudă) ar trebui să fie informate cu privire la drepturile procedurale specifice. Acesta din urmă ar trebui să fie prezent la secția de poliție și în timpul audierilor în fața instanței.
- Nu trebuie să se poată renunța la dreptul de a fi asistat de un avocat dacă persoana vulnerabilă nu este în măsură să înțeleagă procedurile.
- Persoanele vulnerabile ar trebui să aibă acces la asistență medicală pe tot parcursul procedurilor penale în cazul în care sunt private de libertate.
- Orice interogatoriu al poliției ar trebui să fie înregistrat audio și video.
- Privarea de libertate a persoanelor vulnerabile înainte de condamnare reprezintă o măsură de ultimă instanță, proporțională și care are loc în condiții adaptate la nevoile lor specifice.
- Confidențialitatea, integritatea fizică și datele cu caracter personal ale persoanelor vulnerabile trebuie protejate pe toată durata procedurilor penale.
Autoritățile de asigurare a respectării legii și autoritățile judiciare competente în cadrul procedurilor penale care vizează persoane vulnerabile ar trebui să beneficieze de cursuri de formare corespunzătoare.