Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Obținerea asistenței judiciare în caz că sunt suspectat/ă de săvârșirea unei infracțiuni

Cum găsiți un avocat

Dacă sunteți acuzat de săvârșirea unei infracțiuni în cadrul unui proces penal, aveți dreptul de a fi asistat de un avocat pe întreg parcursul procedurii penale. Organele judiciare trebuie să vă informeze cu privire la dreptul dumneavoastră de a fi asistat de un avocat înainte să faceți prima declarație. Acest lucru va fi menționat în procesul-verbal oficial al cercetării penale.

În principiu, asistența juridică este opțională, ceea ce înseamnă că aveți libertatea să apelați sau nu la serviciile unui avocat pentru a primi asistență juridică.

Dacă doriți să fiți reprezentat de un avocat, însă nu știți cărui avocat să vă adresați, contactați baroul local.

Dacă decideți să nu recurgeți al serviciile unui avocat, procedura penală poate continua chiar dacă nu sunteți reprezentat de un avocat. În această situație, sunteți obligat să vă apărați singur.

În unele cazuri, este obligatoriu, prin lege, să fiți reprezentat de un avocat. Reprezentarea legală este obligatorie în cadrul procedurii penale dacă învinuitul este:

  • un minor deținut într-un centru de corecție;
  • spitalizat într-o unitate medicală educațională;
  • reținut sau arestat, inclusiv în legătură cu un alt caz;
  • reținut pe motive de siguranță medicală sau obligat să primească îngriji medicale în legătură cu un alt caz;
  • în incapacitatea de a se apăra, în opinia organului de cercetare sau a instanței;
  • judecat în instanță pentru o infracțiune pasibilă de pedeapsa cu închisoarea pe viață sau pentru o perioadă de 5 ani sau mai mult;
  • în alte situații prevăzute prin lege.

În cazul în care reprezentarea legală este obligatorie și dumneavoastră nu ați angajat încă un avocat, organul de cercetare sau instanța trebuie să numească un avocat din oficiu. Acesta este numit de serviciul de asistență juridică al baroului local de pe lângă instanța care se va pronunța asupra cauzei dumneavoastră. Ulterior, puteți alege un alt avocat în orice moment; în acest caz, misiunea avocatului numit de instanță încetează în mod automat.

Cum plătiți onorariul unui avocat

Dacă ați angajat un avocat, veți suporta costurile serviciilor juridice oferite de acesta, în conformitate cu onorariul prevăzut în contractul încheiat cu avocatul respectiv.

Dacă avocatul este numit de instanță în cazurile în care asistența juridică este obligatorie prin lege, onorariul avocatului este plătit de stat.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11