Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Pensia de întreținere a minorului

Care este fundamentul pensiei de întreținere a minorului? 

            Temeiul obligației legale de întreținere se află în îndatorirea de sprijin moral și material pe care sunt datori să și-o acorde persoanele legate prin raporturi de rudenie (părinți - copii), în vederea asigurării mijloacelor necesare educării și pregătirii profesionale. 

Până la ce vârstă sunt îndreptățiți copiii, prin lege, să primească întreținere de la părintele cu care nu locuiește?

Potrivit legii, când un părinte este obligat să presteze întreținere unuia sau mai multor copii, aceștia au dreptul să primească această întreținere până la vârsta de 18 ani, respectiv 26 de ani, dacă minorul își continuă studiile.

Cum se execută pensia de întreținere?

Ca regulă generală, în temeiul art. 530 Cod civil, obligaţia de întreţinere se execută în natură, asigurându-se creditorului de către debitor cele necesare traiului (alimente, îmbrăcăminte, locuinţă, medicamente, altele asemenea), iar în plus, în cazul minorului, prin suportarea şi a cheltuielilor pentru educare, învăţătură, pregătire profesională. Numai atunci când obligaţia de întreţinere nu este executată în natură de bunăvoie de debitor, instanţa de tutelă va dispune executarea ei prin echivalent, adică prin plata unei pensii de întreţinere al cărei cuantum se stabileşte în bani.

Cine stabilește obligația de plată a unei pensii de întreținere în sarcina părintelui care nu locuiește cu minorul?

Dacă foștii soți sau cuplul nu se înțeleg pe cale amiabila cu privire la împărțirea obligațiilor părintești sau dacă unul din părinți se sustrage acestor obligații și nu ajută la creșterea și întreținerea copilului, singura soluție este calea instanței de judecată. 

Astfel, instanța stabilește obligațiile care sunt în sarcina părintelui care nu va locui cu copilul, obligațiile de creștere și educare, de întreținere a minorului, ținând cont de interesul superior al copilului.

 Care este valoarea pensiei de întreținere?

Părintele poate datora până la o pătrime din venitul sau lunar net atunci când are în întreținere un copil, o treime pentru doi copii și jumătate pentru trei sau mai mulți copii. Ținând cont de aceste procente, instanța poate stabili plata într-o sumă fixă sau procentuală.

Ce se întâmplă dacă pensia de întreținere nu este suficientă pentru creșterea și educarea minorului? 

În acest caz, părintele la care minorul locuiește are deschisă o acțiune la instanța de judecată prin care solicită majorarea pensiei de întreținere. 

Ce se întâmplă în cazul în care părintele obligat la plata pensiei de întreținere refuză să o execute?

Executarea efectivă a obligației este garantată prin mai multe instrumente juridice lăsate la îndemâna persoanelor interesate. În primul rând, în situația neexecutării obligației, minorul, prin reprezentant legal sau cu încuviințarea acestuia, după caz, se poate adresa instanței civile cu o cerere de înlocuire a obligației de întreținere în natură cu una prin echivalent. În al doilea rând, un alt mijloc juridic disponibil este formularea unei plângeri penale pentru comiterea infracțiunii de abandon de familie, astfel cum acesta este reglementată de art. 378 Cod penal.   

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11