Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Condiții concediere persoană încadrată în grad de handicap mintal/psihic

Încetarea de drept a contractului de muncă

Contractul individual de muncă încetează de drept doar prin punerea persoanei sub interdicție. Aceasta are loc doar în cazul în care lipsa discernământului necesar pentru a acționa critic și productiv în materie civilă în raport cu drepturile și obligațiile persoanei este prezentă de o manieră continuă.

Data încetării de drept este data rămânerii definitive a hotărârii de punere sub interdicție judecătorească, efectele măsurii producându-se față de persoana în cauză la acel moment.

Adaptarea locului de muncă, concedierea

În cazul încadrării medicale în grad de handicap, angajatul are dreptul la adaptarea locului de muncă (art. 75 L: 448/2006) cu excepția cazului în care adaptarea ar reprezenta pentru angajator eforturi deosebite. În ipoteza în care aceste eforturi sunt justificate, angajatorul îi poate propune reconversia profesională sau încadrarea pe un alt post, în conformitate cu potențialul său funcțional.

Relevante în acest caz sunt cauzele CJUE C-13/05 Sonia Chac6n Navas vs. Eurest Colectividades Sa și C-303/06, S. Coleman vs. Attridge Law, Steve Law din 17 iulie 2008

Nu orice afecțiune permite angajatorului să concedieze angajatul ci doar cele care fac imposibilă desfășurarea activității salariatului în condiții optime (art. 61 lit c) din C.m: „c)în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;”.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11