Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Asistenţa solicitanţilor de azil

Conform Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, solicitanților de azil beneficiază de următoarele măsuri de asistență:

  • Beneficiază la cerere de cazare gratuită într-unul din cele 6 centre ale Inspectoratului General pentruImigrări.Aceste centre de cazaredispun de camere de locuit și bucătării dotate corespunzător, precum și de spații de recreere (camere de rugăciune, cluburi, camere de joacă, săli de calculatoare și săli de sport) care sunt folosite gratuit de către solicitanții de azil.
  • Cazarea în Centrele Regionale IGI presupune și asigurarea produselor de igienă personală și de curățenie, precum și asigurarea bunurilor materiale necesare pregătirii și preparării hranei și servitul mesei.
  • Beneficiază, la cerere, în situația în care nu dispun de mijloace materiale de întreținere, de hrană în limita sumei de 10 lei/persoană/zi, de o alocație pentru procurarea îmbrăcămintei în valoare de 100 lei/sezonul rece și 67 lei/sezonul cald și de alte cheltuieli, în limita sumei de 6 lei/persoană/zi.
  • Beneficiază de acces la piața forței de muncă în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români, după expirarea unei perioade de 3 luni de la data depunerii cererii de azil, dacă solicitantul de azil se mai află în procedura de determinare a unei forme de protecție.
  • Beneficiază gratuit de asistență medicală primară și spitalicească de urgență, precum și aistență medicală și tratament gratuit în cazuri de boli acute sau cronice;
  • Minorii solicitanți de azil participă la cursurile de învățare a limbii române, pe durata unui an școlar, după absolvirea acestuia fiind înscriși în sistemul de învățământ școlar obligatoriu în aceleași condiții ca și minorii cetățeni români. Pentru asigurarea participării la cursuri, IGI acordă pachete cu rechizite.
  • Participă gratuit la activități de adaptare culturală și pot beneficia în caz de nevoie de consiliere și asistență psihologică.
  • Copiii solicitanți de azil beneficiază de alocația de stat acordată minorilor, în aceleași condiții ca pentru cetățenii români.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11