Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Solicitarea emiterii unei cărți de identitate de către o persoană majoră vulnerabilă.

Demersuri pentru emiterea unei prime Cărți de identitate pentru o persoană majoră

Legislație aplicabilă

  • OUG: 97/2005 privind evidența domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români republicată (M. of.: 719 din 12 octombrie 2012).
  • H.G. 1375 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români (M.of.: 851 din 17 octombrie 2006)
  • OG: 69/2002 privind unele măsuri privind operaționalizarea sistemului informatic de emitere și punere în circulație a documentelor electronice de identitate și rezidență (M.Of.: 844 din 15 septembrie 2004).
  • HG: 1982 din 16 noiembrie 2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanței Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cărții electronice de identitate, republicată, precum și a formei și conținutului cărții electronice de identitate (M. of.: 1113 din data de 27 noiembrie 2004).
  • OG: 82/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind evidența persoanelor, actele de identitate ale cetățenilor români, precum și actele de rezidență ale cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European (M. of.:838 din 12 decembrie 2012.)
  • Legea 235/2013 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind evidența persoanelor, actele de identitate ale cetățenilor români, precum și actele de rezidență ale cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rezidenți în România (M. Of. 442 din 19-iul-2013)
  • Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă republicată (M. of.:339 din 18 mai 2012).
  • HG 64/2011 de apropare a normelor metodologice din 21 ianuarie 2011 cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă (M.of.: 151 din 2 martie 2011).

Actul de identitate și cartea de identitate

De-a lungul anilor au existat mai multe acte de identitate pentru cetățenii români. Ultimele dintre acestea sunt reprezentate de cartea de identitate cartea de identitate electronică și cartea de identitate provizorie alături de ele, buletinele de identitate în termen de valabilitate și pașaportul servesc în continuare ca acte de identitate. Dintre acestea, cartea de identitate (simplă sau electronică), și cartea de identitate provizorie fac obiectul prezentei note informative.

Ce este cartea de identitate?

Cartea de identitate reprezintă un document oficial ce permite identificarea persoanei și, totodată, îi permite să își exercite drepturile subiective pe care le are în ceea ce privește identitatea acesteia: dreptul la nume, la domiciliu, etc. Cartea de identitate permite așadar dovedirea identității, a cetățeniei și a domiciliului sau reședinței unei persoane (art. 13 OG: 97.2005). Ea conferă totodată și alte beneficii precum posibilitatea utilizării pentru a înlocui cardul național de asigurări de sociale de sănătate.

Aceasta constă într-o cartelă din plastic pe care sunt inscripționate și/sau memorate date personale ale titularului.

Cartea electronică de identitate conține date în format tipărit, date în format electronic, fotografia titularului, emitentul, elemente de particularizare și de securizare.

Cartea de identitate reflectă datele stocate în RNEP (Registrul Național de Evidență a Persoanelor). Centralizarea și securizarea datelor permite oricărui cetățean să se încreadă în datele de identificare pe care Cartea de Identitate le conține. În caz de accident, al încheierii unui contract, a prezentării în fața instituțiilor statului (instanțe, autorități publice) etc. datele de pe Cartea de identitate sunt prezumate a fi veritabile și demne de încredere.

Ce legătură există între cartea de identitate și starea civilă a persoanei?

Legătura dintre Cartea de identitate și starea civilă a persoanei este indirectă. RNEP cuprinde și evidența actelor și faptelor de stare civilă (exemplarul I și II din Registrul de Stare civilă), iar o parte din elementele de stare civilă ale persoanei sunt transpuse, direct sau indirect, în înscrisurile de pe Cartea de Identitate: sexul, influența stării conjugale sau a filiației asupra numelui și domiciliului persoanei.

Sunt necesare actele de stare civilă pentru întocmirea cărții de identitate?

Dovada stării civile se face în fața autorităților statului, dar și a particularilor, doar cu actele de stare civilă. Au putere doveditoare ale elementelor stării civile: Actul de stare civilă (naștere, căsătorie, deces) și certificatele eliberate persoanelor îndrituite. Certificatele sunt un extras de pe actele de stare civilă ce rămân mereu în păstrarea autorităților statului.

Pentru a beneficia de emiterea unei cărți de identitate, un cetățean trebuie să facă dovada stării sale civile cu certificatul de stare civilă: de naștere și, eventual de căsătorie.

Cartea de identitate nu probează elementele stării civile atunci când acestea se cer a fi probate ci permit identificarea persoanei prin mențiunile înscrise pe aceasta. Certificatele de stare civilă sunt în continuare necesare pentru dovedirea conținutului actelor de stare civilă și a mențiunilor de pe acestea (punere sub interdicție de exemplu).

Cine eliberează actul de identitate?

Actul de identitate se eliberează, în condițiile legii, de către serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință.

La Cluj-Napoca, SPCLEP are următoarele date de identificare:

DIRECȚIA DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR A MUNICIPIULUI CLUJ – NAPOCA - Cluj-Napoca, Str. Moților nr. 5 Adresă WEB: www.primariaclujnapoca.ro, Adresă e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Telefon: 0264-591571 Tel. 0264-591571 int. 3080 PROGRAM DE AUDIENȚĂ Miercuri: 9.00-11.00, Fax: 0264-591571.

Sunt necesare acte de stare civilă pentru emiterea cărții de identitate?

Anterior eliberării unei cărți de identitate, cetățeanul trebuie să facă demersurile necesare înregistrării (eventuale) a stării sale civile. Certificatele de stare civilă sunt necesare pentru eliberarea actului de identitate.

Înregistrarea nașterii pentru o persoană majoră neînregistrată în registrele de stare civilă.

Dacă o persoană ajunge la vârsta majoratului fără a avea un act de stare civilă aceasta trebuie să urmeze procedura descrisă de normele metodologice de aplicare ale Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.

Incidente sunt art. 31 la 31 indice 7.

Înregistrarea se face cu avizul conform al S. P.C. J.E. P./D. G.E. P.M. B. și cu aprobarea primarului.

Ce demersuri trebuie să facă solicitantul?

Înregistrarea se face la cererea scrisă a solicitantului, se depune fie la SCLEP/primăria competentă să înregistreze nașterea (nașterea s-a realizat pe raza teritorială a competenței sale) fie la SCLEP/primăria de pe raza teritorială a domicilului actual al solicitantului persoană majoră. Actul de naștere se emite de SCLEP/primăria pe raza teritorială unde persoana majoră solicitantă are/își declară domiciliul.

Documente necesare pentru demararea înregistrării nașterii în actele de stare civilă:

Cererea, redactată după modelul din anexa 19 indice 5 a normelor metodologice amintite, va fi însoțită de:

  1. a) certificatul medical constatator al nașterii;
  2. b) declarația persoanei a cărei naștere nu a fost înregistrată, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 20 (din metodologie), dată în fața ofițerului de stare civilă/personalului cu atribuții de stare civilă, la care anexează 2 fotografii mărimea 3/4 cm;
  3. c) declarația a 2 membri ai familiei, iar în lipsa acestora, a două persoane care o cunosc, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 21 (din metodologie), dată în fața ofițerului de stare civilă/personalului cu atribuții de stare civilă.

(3) În situația în care declarantul nu prezintă certificatul medical constatator al nașterii, ofițerul de stare civilă/personalul cu atribuții de stare civilă procedează conform prevederilor art. 31 indice 2 alin. (2).

Conform art Art. 31 indice 5 din metodologie:

„(1) Dacă nașterea s-a produs în străinătate și nu a fost înregistrată la autoritățile locale/misiunea diplomatică ori oficiul consular al României sau a fost înregistrată cu date nereale privind identitatea părinților, întocmirea actului de naștere se face în țară, în baza certificatului medical constatator al nașterii eliberat de autoritățile medicale străine sau, după caz, în baza certificatului de naștere, legalizate conform prevederilor art. 72 alin. (6), după ce D. E.P. A.B. D. verifică, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe - Departamentul Consular, denumit în continuare M. A.E. - DCons., dacă nașterea nu a fost înregistrată sau, după caz, cu ce date a fost înregistrată în străinătate.

(2) Dacă în urma verificărilor s-a stabilit că nașterea a fost înregistrată corect în străinătate, se parcurge procedura prevăzută la art. 41 alin. (3) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind transcrierea certificatelor de stare civilă procurate din străinătate.

(3) Dacă în urma verificărilor s-a constatat că nașterea a fost înregistrată cu date nereale, ofițerul de stare civilă/personalul cu atribuții de stare civilă stabilește în ce anume constă diferența dintre datele consemnate în actul înregistrat și datele de identificare reale ale părinților copilului, pe bază de documente și declarații ale persoanelor care pot da relații, inclusiv ale părinților copilului, date în fața ofițerului de stare civilă/personalului cu atribuții de stare civilă sau notarului public.

(4) În situația prevăzută la alin. (1), întocmirea actului de naștere se face la S. P.C. L.E. P./primăria în raza căreia are domiciliul unul dintre părinți/persoana majoră; dispozițiile art. 31 indice 2 -31 indice 4 se aplică în mod corespunzător.

Facilitarea procesului de înregistrare a nașterii pentru persoanele cu handicap

Conform normelor metodologice amintite, „Când declarația nașterii este făcută de un cetățean străin necunoscător al limbii române ori de o persoană cu handicap auditiv sau surdocecitate, documentele necesare înregistrării actului se solicită prin intermediul unui interpret autorizat sau, după caz, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual ori al limbajului specific persoanelor cu surdocecitate…”.

Poate fi păstrată/oprită cartea de identitate a unei persoane? De către cine?

Ce acte sunt necesare p  entru eliberarea cărții de identitate?

Conform art. 55 din normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, sunt necesare următoarele acte:

(acte prevăzute de art. 53):

  1. a) Cererea pentru eliberarea actului de identitate, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11, semnată,

b)certificatul de naştere, cu care se face dovada cetăţeniei române, original şi copie;

c)actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal;

e)certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, hotărârea judecătorească, definitivă şi irevocabilă, în cazul în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;

f)chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate;

acte conform art. 55:

a)declaraţia unuia dintre părinţi ori a unei terţe persoane, din care să rezulte faptul că identitatea declarată în cererea de eliberare a actului de identitate, coroborată cu imaginea preluată ori cu fotografia ataşată cererii, aparţine solicitantului;

b)fişa cu impresiunile decadactilare ale solicitantului, realizată de unitatea de poliţie de la locul de domiciliu sau reşedinţă al acestuia;

c)documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie.

(2)Declaraţia prevăzută la alin. (1) lit. a) se dă în prezenţa personalului serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor care primeşte cererea de eliberare a actului de identitate.

Considerăm că semnarea cererii de eliberare a actului de identitate de către părinți sau reprezentantul elgal, precum și documentul privind adresa de domiciliu al părintelui, prevăzut de art. 53 alin. (1) lit. d) nu sunt necesare în cazul persoanei majore care solicită emiterea actului de identitate pentru prima oară.

Eliberarea actului de identitate este gratuită sau este supusă unor costuri?

Deși este supusă unor taxe, în baza art. Art. 47 din Normele metodologice pentru aplicarea unitară a dispozițiilor legale privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, se poate acorda, la cerere, scutirea de la plata acestor taxe după cum urmează:

„Art. 47

(1)Șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor poate acorda scutire de la plata cheltuielilor de producere și de eliberare a actelor de identitate, în următoarele situații:

a)pentru eliberarea actelor de identitate persoanelor care fac obiectul unor măsuri de ocrotire și protecție socială și/sau nu realizează venituri, respectiv: copiii orfani, abandonați și persoanele în vârstă, aflate în unități de ocrotire și protecție socială, persoanele cu handicap ori care beneficiază de ajutor social;

b)pentru eliberarea actelor de identitate persoanelor reținute sau arestate care nu dispun de mijloace financiare.

(2)Acordarea scutirii se face în baza documentelor care atestă faptul că solicitantul se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1), după cum urmează:

a)solicitarea scrisă a instituției de ocrotire și protecție socială în care se află copiii orfani, abandonați și persoanele în vârstă;

b)documentul care atestă handicapul de gradul I și II;

c)adeverința eliberată de serviciul specializat din cadrul primăriei, pentru persoanele care beneficiază de ajutor social;

d)solicitarea scrisă a unității de poliție, pentru persoanele reținute ori arestate.

(3)Persoanele care sunt victime ale calamităților naturale, ale incendiilor sau ale unor dezastre sunt exceptate de la plata cheltuielilor de producere și eliberare a actelor de identitate, în baza declarației pe propria răspundere, dată în prezența personalului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor, precum și a comunicării primăriei locului de domiciliu.

În același sens este și art. 41 alin. (2) din OG: 97/2005: 

„Pentru eliberarea actelor de identitate persoanelor reţinute, arestate sau care execută o pedeapsă privativă de libertate în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, care nu posedă asemenea documente şi care nu dispun de mijloace financiare, precum şi persoanelor cu handicap şi celor fără venituri, şeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor poate acorda scutire de la plata cheltuielilor de producere şi eliberare a actelor de identitate.”

Sufăr de un handicap locomotor care nu îmi permite deplasarea, sunt internat într-o unitate sanitară sau de ocrotire socială, sunt în detenție ori locuiesc într-o localitate aflată la o distanță mare de SCLEP. Cum pot obține o carte de identitate?

Normale metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reședința şi actele de identitate ale cetăţenilor români prevăd, la art. 51, posibilitatea deplasării personalului SCLEP la dumneavoastră. Fotografierea și preluarea documentelor necesare se va face acolo unde vă aflați. Documentele pe care trebuie să le aveți sunt redate în art. 76 – 78 indice 2 din metodologie după caz.

În acest sens este art. 51:

„(1)La solicitarea instituţiilor sau a persoanelor interesate, serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor participă, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, la organizarea unor activităţi de preluare a imaginii, folosind echipamentele foto digitale din dotare şi de primire a documentelor necesare eliberării cărţilor de identitate, pentru persoanele aflate în următoarele situaţii:

a)sunt netransportabile sau internate în unităţi sanitare ori de ocrotire socială;

b)sunt reţinute, arestate ori execută pedepse privative de libertate;

c)locuiesc în localităţi izolate sau aflate la distanţe mari de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.

(2)Înmânarea cărţilor de identitate persoanelor prevăzute la alin. (1) se face după cum urmează:

a)de către personalul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, în cazul celor care domiciliază în mediul urban, pe bază de semnătură pe cerere;

b)de către poliţiştii de la posturile de poliţie din localităţile arondate la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, în cazul celor care domiciliază în mediul rural, pe bază de condică, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 9, menţionându-se pe cerere, la rubrica prevăzută pentru semnătura titularului, "Ridicat condică".”

Art. 76

Pentru eliberarea actului de identitate persoanei aflate în locurile de reţinere şi de arest preventiv din cadrul unităţilor de poliţie sau în penitenciare sunt necesare următoarele documente:

a)adresa scrisă a unităţii de poliţie sau a penitenciarului, însoţită de raportul poliţistului sau al lucrătorului din cadrul penitenciarului desemnat să efectueze verificări, prin care se certifică identitatea persoanei în cauză, aprobat de şeful unităţii de poliţie sau de directorul penitenciarului;

b)Cererea pentru eliberarea actului de identitate, completată şi semnată de solicitant;

c)documentele pe care le poate prezenta solicitantul pentru a face dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române şi a adresei de domiciliu sau de reşedinţă;

d)două fotografii mărimea 3/4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm.

Art. 77

Atunci când, din motive temeinice, persoana aflată în locurile de reţinere şi de arest preventiv din cadrul unităţilor de poliţie sau în penitenciare nu poate fi adusă la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, preluarea imaginii se realizează cu aparatul foto digital, la sediul acestor unităţi, de către persoana desemnată din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia se află unitatea respectivă.

Art. 78

(1)Pentru eliberarea actului de identitate, serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia are domiciliul sau, după caz, reşedinţa solicitantul colaborează cu serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia se află unitatea de poliţie sau penitenciarul.

(2)În cazul pierderii, furtului ori distrugerii actului de identitate, certificarea identităţii se realizează de către personalul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor cu sprijinul administraţiei instituţiei respective.

Art. 78 indice 1

(1)Cererea pentru eliberarea unui nou act de identitate, solicitat potrivit dispoziţiilor art. 19 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoana internată într-o instituţie sanitară, se primeşte şi se soluţionează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială funcţionează instituţia sanitară, pe baza următoarelor documente:

a)adresa scrisă a instituţiei sanitare, datată, semnată şi ştampilată de către conducătorul instituţiei respective sau de către persoana desemnată de acesta;

b)documentele pe care le poate prezenta solicitantul pentru a face dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române şi a adresei de domiciliu sau de reşedinţă;

c)două fotografii mărimea 3/4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm, după caz;

d)chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate sau, după caz, a cărţii de identitate provizorii;

(2)Pentru soluţionarea cererii prevăzute la alin. (1) se desfăşoară următoarele activităţi:

a)preluarea cererii, a documentelor necesare şi a imaginii persoanei care solicită eliberarea actului de identitate se realizează la sediul instituţiei sanitare, de către persoana desemnată din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia se află instituţia respectivă;

b)actul de identitate se înmânează titularului la sediul instituţiei sanitare de către lucrătorul de evidenţă a persoanelor, pe bază de semnătură pe cerere.

Art. 78 indice 2 (a se vedea și art. 34 OG: 97/2005)

(1)Persoanelor fizice internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în instituţii de ocrotire/centre de servicii sociale sau în centre educative li se eliberează acte de identitate în care se înscrie domiciliul sau reşedinţa la adresa instituţiei sau a centrului respectiv, în funcţie de solicitarea persoanei în cauză ori a reprezentantului său legal.

(2)În cazul persoanelor prevăzute la alin. (1), dovada adresei de domiciliu sau de reşedinţă se face cu declaraţia scrisă a conducătorului instituţiei sau centrului ori a persoanei abilitate de acesta, consemnată pe cerere la rubrica destinată consimţământului titularului spaţiului de locuit, prin înscrierea numelui de familie şi a prenumelui, a seriei şi numărului actului de identitate, a datei şi a semnăturii peste care se aplică ştampila instituţiei în cauză.

Ce se întămplă dacă nu pot prezenta unele documente solicitate pentru eliberarea cărții de identitate?

Puteți solicita, în baza art. 73 din metodologie, eliberarea unei cărți de identitate provizorii de fiecare dată când nu puteți dovedi starea civilă, nu aveți o locuință sau nu puteți face dovada unui domiciliu. Conform art. 20 din OG: 97/2005, cartea de identitate provizorie are o valabilitate de 1 an.

Prezenta opinie a fost redactată de Asist. Univ. Dr. Dorin Jorea, consilier în informare în cadrul Centrului CDJAC din Cluj-Napoca.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11