Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Drepturile persoanelor cu dizabilități. Legislație rutieră

O pinie cu privire la efectele pe care le-ar putea produce noile texte în materia legislației rutiere asupra unei persoanei, suferinde de schizofrenie paranoică, din perspectiva posibilității retragerii permisului auto.

 

Cadrul legal

Sediul materiei îl reprezintă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. În 06.01.2019 a intrat în vigoare Legea 345 din 27 decembrie 2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Aceste acte normative trebuie corelate cu Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Textele legale relevante:

  1. Forma modificată a art. 22, 97, 102, 105 din OUG nr. 195/2002

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La articolul 22 alineatul (3), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins: d) efectuarea unei examinări medicale de specialitate la trimiterea medicului, în condițiile alin. (6).
  2. La articolul 22, alineatele (4)-(6) se modifică și vor avea următorul cuprins:(4) Examinarea medicală a solicitanților prevăzuți la alin. (3) lit. a) și b), precum și a conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se realizează în unități de asistență medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui județ, care au obligația luării în evidență a acestora.(5) Lista unităților de asistență medicală autorizate se stabilește și se actualizează prin ordin al ministrului sănătății, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Lista se publică și pe pagina de internet a Ministerului Sănătății.(6) Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătății emis conform alin. (2), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată prevăzută la alin. (4), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului. Biletul de trimitere va fi comunicat conducătorului, de îndată, prin orice mijloc de comunicare prevăzut de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistență medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate.
  3. La articolul 22, după alineatul (6) se introduc patru noi alineate, alineatele (6^1)-(6^4), cu următorul cuprins: (6^1) În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabilește că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, aceasta este obligată, în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către poliția rutieră în a cărei rază teritorială unitatea își desfășoară activitatea, către medicul trimițător, precum și persoanei declarate inaptă din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. În cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată aptă medical, unitatea de asistență medicală autorizată comunică, în termen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către medicul trimițător.(6^2) În cazul în care, în termen de 30 zile de la data comunicării biletului de trimitere în condițiile alin. (6), medicul trimițător nu este înștiințat de către unitatea de asistență medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice poliției rutiere pe a cărei rază teritorială acesta își desfășoară activitatea numele, prenumele și codul numeric personal al persoanei aflate în evidența sau îngrijirea sa, precum și informația că aceasta a fost trimisă să se prezinte pentru o examinare medicală în conformitate cu prevederile alin. (6).(6^3) La data primirii comunicării prevăzute la alin. (6^1) teza I sau, după caz, la alin. (6^2), poliția rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective, făcând mențiune despre aceasta în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Măsura dispusă i se comunică, de îndată, conducătorului prevăzut la alin. (6).(6^4) Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către poliția rutieră în condițiile alin. (6^3). În termen de maximum 3 zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul poliției rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.
  4. La articolul 22, alineatul (8) se modifică și va avea următorul cuprins: (8) Permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se retrage de către poliția rutieră și poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură.
  5. La articolul 97, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:(4) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră în cazurile prevăzute la art. 22 alin. (6^3) și (8).
  6. La articolul 102 alineatul (1), după punctul 39 se introduce un nou punct, punctul 40, cu următorul cuprins: 40. neîndeplinirea de către medic a obligației prevăzute la art. 22 alin. (6) și alin. (6^2).
  7. La articolul 105, după punctul 29 se introduce un nou punct, punctul 30, cu următorul cuprins:30. neîndeplinirea de către unitatea medicală autorizată a obligației de a comunica în termenul prevăzut la art. 22 alin. (6^1) faptul că persoana este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai poliției rutiere pe a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea, precum și medicului trimițător.

2. Pct. 7 din OMS nr. 1162/2010

  1. Tulburari mintale 7.1. Grupa 1 7.1.1. Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni: 
    a) tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale; 
    b) retard psihic sever; 
    c) probleme comportamentale grave datorite varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate. 7.1.2. Sunt exceptate situatiile in care solicitarile sunt insotite de avizul medical autorizat si, daca este necesar, de controale medicale periodice.

III. Opinia expertului

  1. Potrivit pct. 7.1.2. din OMS nr. 1162/2010, unei persoane care suferă de schizofrenie paranoidă (tulburare mintală gravă) i se poate elibera, prin excepție, permis de conducere, în baza unui aviz medical autorizat, însoțit – dacă este cazul – de controale medicale periodice.
  2. Urmare a modificărilor legislative intervenite prin Legea 345/2018, medicul care are în evidență sau îngrijire o persoană care prezintă afecțiuni medicale prevăzute în Ordinul Ministerului sănătății menționat ante, este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată.
  3. Biletul de trimitere va fi comunicat de îndată conducătorului – generându-se astfel posibilitatea sa de a afla despre trimiterea efectuată.
  4. Persoana care posedă permis de conducere trebuie să se prezinte, în termen de 3 zile lucrătoare la unitatea de asistență medicală autorizată.
  5. Poliția rutieră retrage permisul de conducere în următoarele situații:

- în cazul în care posesorul permisului este declarat inapt pentru a conduce un vehicul de către unitatea de asistență medicală autorizată

- în cazul în care medicul trimițător nu este înștiințat, în termen de 30 de zile de la data comunicării biletului de trimitere, de către unitatea de asistență medicală autorizată asupra rezultatului examinării

  1. Măsura retragerii permisului se comunică de îndată conducătorului.
  2. Persoana declarată inaptă medical nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către poliția rutieră.
  3. În măsura în care persoana care posedă permis de conducere este declarată aptă medical, aceasta are dreptul de a conduce în continuare.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11