Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Drepturile persoanelor cu dizabilități. Obligația de a furniza un facilitator care să participe la cursurile școlare alături de un minor cu handicap grav.

  1. Problema juridică

Consultație cu privire la obligația asigurării unui facilitator care să participe la cursurile școlare alături de fiul său cu cerințe educaționale speciale, încadrat în grad de handicap grav cu asistent personal. Prezența facilitatorului e prevăzută în planul de servicii individualizat, iar directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, ale cărui cursuri le frecventează minorul, a solicitat părinților în scris, în repetate rânduri, să ia măsuri pentru a-și aduce la îndeplinire obligația de a asigura facilitator.

 

  1. Cadrul legal

Incidente în speță sunt prevederile Ordinului nr. 1985/1305/5805/2016 din 4 octombrie 2016 privind privind aprobarea Metodologiei pentru evaluarea și intervenția integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilități în grad de handicap, a orientării școlare și profesionale a copiilor cu cerințe educaționale speciale, precum și în vederea abilitării și reabilitării copiilor cu dizabilități și/sau cerințe educaționale speciale, emis de ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, ministrul sănătății și ministrul educației naționale și cercetării științifice, publicat în M. Of. nr. 1019 din 19.12.2016.

Textele legale relevante din cuprinsul ordinului:

Art. 63

(2) Măsurile de sprijin pentru prevenirea și combaterea barierelor de atitudine includ cel puțin:

[…]

  1. d) prezența facilitatorului, numit în literatura de specialitate shadow, alături de copil în unitatea de învățământ.

Art. 64 (1) Fiecare unitate de învățământ în care se află copii cu dizabilități și/sau CES include în regulamentul de organizare și funcționare proceduri privind aprobarea prezenței facilitatorilor în unitatea de învățământ, precum și modul de organizare a activității acestora, acestea fiind prevăzute în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar.

(2) Facilitatorul menționat la art. 63 alin. (2) lit. d) poate fi unul dintre părinți, asistentul personal pentru copiii cu grad de handicap grav, o persoană numită de părinți față de care copilul are dezvoltată o relație de atașament sau un specialist recomandat de părinți/reprezentant legal.

(3) Numirea, de către părinți/ reprezentant legal, a unui facilitator se face în urma includerii acestuia în planul de abilitare-reabilitare, respectiv planul de servicii psihoeducaționale. Includerea facilitatorului în plan se face fie la solicitarea părinților/reprezentantului legal, fie la recomandarea unui profesionist, cu acordul părinților/reprezentantului legal.

(4) Pentru copiii cu grad de handicap grav cu asistent personal, părinții/reprezentantul legal asigură obligatoriu facilitator.

(5) Un facilitator poate avea grijă de mai mulți copii cu dizabilități și/sau CES în aceeași clasă.

(6) Părinții/ reprezentantul legal poate numi facilitatori provenind din cadrul unor organizații neguvernamentale, universități, alte instituții, cu care unitatea de învățământ încheie acorduri în acest sens.

(7) Pentru copiii cu dizabilități și/sau CES care necesită tratament pe parcursul programului școlar, dacă părinții/reprezentantul legal nu poate asigura facilitator, se includ prevederi pentru asigurarea tratamentului în contractul cu unitatea de învățământ.

(8) Atribuțiile facilitatorului sunt cel puțin următoarele:

  1. a) Supravegherea și îngrijirea copilului în timpul orelor de curs, în pauze și în cursul activităților extrașcolare;
  2. b) Facilitarea relației copilului cu colegii, în timpul orelor de curs și în pauze;
  3. c) Facilitarea relației copilului cu cadrul didactic, în timpul orelor de curs;
  4. d) Sprijin la efectuarea exercițiilor predate, în timpul orelor de curs;
  5. e) Colaborarea cu cadrul didactic de la clasă, cu profesorul itinerant și de sprijin și cu alte cadre didactice și profesioniști din școală;
  6. f) Facilitarea relației cu colegii și profesorii în cursul activităților extrașcolare;
  7. g) Colaborarea cu părinții/reprezentanții legali.

(9) Prezența facilitatorilor la clasă nu poate fi condiționată de gradul de handicap.

III. Opinia expertului

Potrivit art. 64 alin. (4) din Ordinul menționat, pentru copiii cu grad de handicap grav cu asistent personal, părinții/reprezentantul legal asigură obligatoriu facilitator. Această prevedere pare a impune o obligație în sarcina părinților, însă credem că interpretarea în spiritul legii ar conduce la următoarele concluzii:

  1. prezența facilitatorului alături de copil în unitatea de învățământ este o măsură de sprijin – așadar un drept, și nu o obligație care incumbă părinților;
  2. având în vedere că măsurile de sprijin sunt pentru prevenirea și combaterea barierelor de atitudine, ar rezulta că facilitatorul este necesar doar pentru copiii cu cerințe educaționale speciale care nu beneficiază de sprijin specializat optim, așadar pentru cei integrați în școala de masă.

Chiar admițând caracterul obligatoriu al asigurării facilitatorului, textul menționat trebuie coroborat cu celelalte prevederi incidente în materie.

Astfel, potrivit alin. (3) al art. 64 numirea, de către părinți/ reprezentant legal, a unui facilitator se face în urma includerii acestuia în planul de abilitare-reabilitare, respectiv planul de servicii psihoeducaționale. Includerea facilitatorului în plan se face fie la solicitarea părinților/reprezentantului legal, fie la recomandarea unui profesionist, cu acordul părinților/reprezentantului legal. În primul rând, se poate concluziona că facilitatorul este obligatoriu doar după includerea acestuia atât în planul de abilitare-reabilitare, cât și în planul de servicii psihoeducaționale(condițiile sunt cumulative). În egală măsură,reiese fără urmă de îndoială din această prevedere că facilitatorul nu poate fi inclus în planul de servicii psihoeducaționale unilateral de către unitatea de învățământ, fără ca acest aspect să fi fost solicitat de către părinte sau cel puțin să existe acordul acestuia din urmă.

Mai mult decât atât, regula instituită în art. 64 alin. (4) cunoaște și oexcepțieregăsită în alin. (7) al art. 64. Potrivit acestui text, pentru copiii cu dizabilități și/sau CES care necesită tratament pe parcursul programului școlar, dacă părinții/reprezentantul legal nu poate asigura facilitator, se includ prevederi pentru asigurarea tratamentului în contractul cu unitatea de învățământ. Se poate observa că este prevăzută chiar în textul legal atât ipoteza imposibilității obiective de asigurare a facilitatorului, cât și soluția de urmat într-o asemenea situație. Așadar, în ipoteza în care nu este obiectiv posibilă asigurarea unui facilitator în măsură să respecte atribuțiile prevăzute la art. 64 alin. (8), vor trebui renegociate clauzele contractuale cu unitatea de învățământ pentru a se putea menține dezideratul asigurării tratamentului(desigur, prin alte mijloace decât prin prezența facilitatorului).

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11