Centrul de Documentare pentru Juriști și Asistență pentru Cetățeni - Clujj

Drepturile persoanelor cu dizabilități. Executarea măsurilor privative de libertate.

Sediul materiei este reprezentat de Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. În cuprinsul acestei legi se pot identifica o serie de texte cu caracter general, pe care le redăm în continuare:

 

Art. 6

Interzicerea discriminării

(1) În timpul executării pedepselor și a măsurilor privative de libertate este interzisă orice formă de discriminare pe temei de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infecție HIV/SIDA sau pentru alte temeiuri de același fel.

(2) Încălcarea prevederilor alin. (1) se pedepsește potrivit legii penale.

Art. 43

Primirea persoanelor condamnate

(10) În cazul în care persoana condamnată prezintă dizabilități, administrația penitenciarului dispune măsurile necesare executării, de către aceasta, a pedepsei, în condiții care să respecte demnitatea umană.

Art. 47

Modul de executare a pedepselor privative de libertate de categoriile speciale de persoane condamnate

(3) Administrația Națională a Penitenciarelor dispune măsuri specifice pentru protecția sănătății fizice și psihice a persoanelor cu dizabilități.

Art. 94

Dispoziții speciale privind persoanele condamnate care prezintă dizabilități

(1) Administrația Națională a Penitenciarelor și administrația penitenciarului dispun măsuri specifice pentru protecția sănătății fizice și psihice a persoanelor condamnate care prezintă dizabilități.

(2) Persoanelor condamnate care prezintă dizabilități li se asigură condiții pentru participarea la activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase adecvate nevoilor și personalității lor, în funcție de opțiunile și aptitudinile lor.

(3) Activitățile de formare profesională a persoanelor condamnate care prezintă dizabilități pot fi organizate de administrația penitenciarului, în colaborare cu personalul specializat din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Alte dispoziții relevante pot fi identificate în legislația secundară.

În primul rând, sunt relevante unele dispoziții din HG nr. 157 din 2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, redate în cele ce urmează:

ART. 6

Organizarea și funcționarea penitenciarelor

(6) În cadrul penitenciarelor sunt organizate şi clar delimitate: sectorul de deţinere, sectorul administrativ, sectorul de producţie şi alte spaţii auxiliare. Toate aceste sectoare vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât săpermităaccesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi.

ART. 34

Criterii privind vulnerabilitatea deținuților

(1) Criteriile privind vulnerabilitatea deţinuţilor sunt:

  1. a) orientarea sexuală;
  2. b) dizabilităţile;
  3. c) tulburările psihice;
  4. d) etnia;
  5. e) infectarea cu HIV/SIDA;
  6. f) săvârşirea de infracţiuni asupra minorilor sau asupra integrităţii şi libertăţii sexuale;
  7. g) situaţia sociofamilialădeosebită, lipsa sprijinului din partea mediului de suport, statutul socioeconomic diminuat sau situaţia socioeconomicămult peste medie;
  8. h) profesia sau funcţia deţinutăanterior arestării;
    i) oferirea de informaţii instituţiilor cu atribuţii de ordine publicăşi siguranţănaţionalăcu privire la săvârşirea unei infracţiuni sau abateri disciplinare;
  9. j) orice alte asemenea situaţii, stări sau împrejurări care pot vulnerabiliza deţ

ART. 214

suri determinate de acordarea permisiunii de ieșire din penitenciar

(5) În cazul deţinuţilor cu capacitate de exerciţiu restrânsăori al deţinuţilor cu dizabilităţi, care pentru deplasare necesităînsoţitor, administraţia penitenciarului înştiinţeazăîn timp util reprezentanţii legali ori, dupăcaz, membrii de familie, aparţinători sau alte persoane, care semneazăalături de deţinut angajamentul

În fine, la nivel de legislație secundară, în Ordinul Ministrului Justiției nr. 2772/C din 2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate se regăsesc și alte dispoziții specifice vizând persoane cu dizabilități, după cum urmează:

Art. 1

(5) În fiecare loc de deținere vor fi prevăzute căi de acces pentru persoanele cu dizabilități.

(6) În cazul persoanelor private de libertate cu dizabilități vor fi prevăzute camere de cazare dotate corespunzător, pentru fiecare regim de executare a pedepselor privative de libertate.

Art. 10

(2) În cadrul unor penitenciare-spital se pot înființa secții de deținere pentru persoane vulnerabile din punct de vedere medical sau social, ale căror camere trebuie să asigure o suprafață mai mare de 4 mp pentru fiecare persoană.

Art. 11

(8) În fiecare penitenciar se amenajează cel puțin o cameră de protecție destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile. Amenajarea și dotarea acesteia se realizează potrivit condițiilor stabilite prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11