Echipa Facultății de Drept a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca la Central and Eastern Moot Court Competition, 26-28 aprilie, Praga

CEEMC 2Pentru al doilea an consecutiv echipa Facultății de Drept a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a participat la prestigiosul concurs Central and Eastern Moot Court Competition (CEEMC), desfășurat în perioada 26-28 aprilie, la Facultatea de Drept a Universității Charles din Praga. Concursul este organizat sub coordonarea British Law Center din cadrul Universității Cambridge încă din 1995 în diferite centre universitare din Centrul și Estul Europei. Echipele participante la acest concurs au provenit de la facultăți prestigioase din țări precum Albania, Belarus, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Polonia, Slovenia, Slovacia și România. Juriul concursului este format din judecători și avocați generali ai CJUE, membri ai instituțiilor europene și specialiști renumiți în Dreptul Uniunii Europene.

Sub coordonarea Asist. univ. dr. Laura Lazăr, echipa a fost formată din studenți talentați și dedicați: Ana-Maria Drehuță (anul 3), Laura Vasilache (anul 2), Sînziana-Maria Georgescu (anul 2), respectiv Antonia Vig (anul 2). Experiența a oferit membrilor echipei șansa să își testeze cunoștințele și abilitățile juridice, să interacționeze cu colegi din alte țări și să iși îmbogățească cunoștințele în domeniul dreptului unional.

Membri echipei adresează mulțumiri conducerii Facultății de Drept, precum și tuturor celor care și-au oferit sprijinul material pentru participarea echipei la acest concurs: Cabinet individual de avocat Alexandru T. Rîșniță, Societatea civilă de avocați ”Costaș, Negru și Asociații”, Societatea Civilă de avocați ”Podaru, Buciuman și Asociații”, Biroul notarial ”Popa, Dorobanțu și Asociații”, Cabinet individual de avocat Septimiu Ioan Puț. Cabinet Individual de avocat Lazăr Ioan” și nu în ultimul rând, doamna Lect. univ. dr. Veronica Rebreanu.

Cu scopul de a îndemna viitoarele generații să participe la această competiție distinsă, redăm mai jos impresiile membrilor echipei:

,,Participarea la acest concurs a fost o adevărată călătorie în lumea juridică, cu momente de triumf și de încercare. Imaginați-vă patru studente care participă la o competiție unde articolele din actele normative sunt armele, iar dezbaterile aprinse sunt câmpul de bătălie. Pe lângă provocările juridice, ne-am confruntat cu dileme neașteptate, cum ar fi: „Cum traducem rapid un termen juridic complicat fără a părea că improvizăm?” sau „Cum rămânem fermi în fața unui juriu care tocmai ne-a pus o întrebare capcană?”. Cu toate acestea, a fost o experiență plină de învățăminte, care ne motivează să continuăm să ne perfecționăm în acest domeniu.’’ (Ana-Maria Drehuță, anul 3).

,,Datorită acestui concurs, am avut ocazia să îmi perfecționez abilitățile de vorbire în public, să construiesc argumente juridice solide și să le prezint cu claritate și convingere. Am învățat rapid că o argumentație bună nu este doar despre ce spui, ci și despre cum o spui – de la intonație, la gesturi subtile care să sublinieze punctele cheie. Fiecare rundă a fost un maraton verbal în care trebuia să convingem juriul că avem dreptate, chiar și atunci când noi înșine aveam dubii.’’ (Laura Vasilache, anul 2)

,,A participa la acest concurs a fost un adevărat privilegiu. Exercițiul în arta oratoriei și construirea unei pledoarii a fost o experiență utilă, având în vedere ambiția mea de a fi avocat. Totodată, sunt norocoasă pentru prieteniile pe care le-am format, atât cu echipa, cât și cu ceilalți concurenți.” (Antonia Víg)

,,Participarea la CEEMC a fost cu siguranță prima dintre următoarele experințe de acest fel, reușind să îmi sporească interesul pentru domeniul dreptului internațional. De asemenea, mi-a oferit șansa de a cunoaște oameni extraordinari și perspective noi, această experiență fiind piatra de temelie pentru viitoarele competiții.” (Sînziana-Maria Georgescu, anul 2)

Facultatea de Drept UBB se mândrește cu implicarea și munca depusă de membri echipei, cărora le apreciază determinarea, ambiția și curajul de care au dat dovadă prin participarea la concurs și totodată, încurajează viitoarele generații să pășească cu încredere pe urmele echipei și să continue tradiția.

 Poza CEEMC

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11