Echipa Facultății de Drept la GTTC Competition 2024

gttc2024v2
La data de 4 iunie 2024, echipa Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a reușit să câștige prestigioasa competiție de drept fiscal internațional GTTC Competition 2024.

Echipa Facultății de Drept a fost compusă din studenții Tudor Pilcă, Irina Ceușan, Isabel Bușa și Radu Ionescu și coordonată de conf. dr. Cosmin Flavius Costaș.

Global Tax Treaty Commentary este un proiect care presupune furnizarea unor comentarii de substanță asupra convențiilor-model sau convențiilor multilaterale de evitare a dublei impuneri. În acest context, relevarea oricărei experiențe naționale este extrem de utilă, memoriile participanților la concurs fiind puse la dispoziția echipei Global Tax Treaty Commentary pentru îmbunătățirea comentariilor existente.

Concursul GTTC Competition este organizat anual de grupul editorial olandez specializat în fiscalitate IBFD (International Bureau of Fiscal Documentation), cu participarea unor universități din întreaga lume. Tema de anul acesta a fost "Passive Income", iar fiecare echipă a trebuit să furnizeze, în perioada noiembrie 2023 - martie 2024, un memoriu de maxim 40 de pagini în limba engleză.

După evaluarea memoriilor, echipa Universității Babeș-Bolyai din România s-a calificat cu cel mai mare punctaj în finala de la Amsterdam, alături de echipele Xiamen University (China) și O.P. Jindal Global University (India), câștigătoare ale unor ediții precedente. La data de 4 iunie 2024, la sediul IBFD, au avut loc pledoariile finale.

În urma dezbaterilor și a răspunsurilor la întrebări, juriul compus din Dr. Joanna Wheeler (IBFD Amsterdam, Olanda), prof. Jennifer Roeleveld (Universitatea din Cape Town, Africa de Sud) și Luis Nouel (IBFD Amsterdam, Olanda) a decis că echipa României să fie declarată câștigătoare, cu motivarea că a oferit o viziune proprie asupra politicii fiscale a României, bazată pe o cercetare aprofundată a surselor disponibile și completată inclusiv în faza pledoariilor prin dezvoltarea argumentației și răspunsuri pertinente la evaluarea inițială a memoriului.

Rezultatul este important pentru că validează nu doar un efort individual al echipei, dar și strategia Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai de a furniza cursuri de drept fiscal în limba engleză și de a încuraja studenții să urmeze asemenea cursuri. Universitatea Babeș-Bolyai figurează acum drept laureată a unui concurs câștigat anterior de universități sau institute de cercetare din China, Brazilia, India, Africa de Sud, Olanda, Suedia și Canada.

sigla drept 180Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Drept

Str. Avram Iancu nr. 11
400089 Cluj-Napoca, Romania
+40 264 595504
http://law.ubbcluj.ro
/Drept.UBB.Cluj

Secretariat 
luni - vineri: 9 - 12

Taxe
luni - joi: 9 - 12
vineri: 9 - 11